Tihovanje - predgovor knjizi

TihovanjePrije dvadeset godina susreo sam živu  Riječ. Nosila je ime Učitelja i samo jednu poruku za mene: ''U tebi je sve''. A onda je riječ postala jeka - u nadi i molitvi, i tiha misao u pjesmi.

      Za neke je pisanje, kažu oni sami, bijeg od stvarnosti; za  mene, svjesno suočavanje sa zbiljom; prije svega,  traganje za Istinom o sebi u svakom aspektu bivstvovanja… totalitetu osobne životne pojavnosti suočene s onim što običavamo nazivati svojom sudbinom.  Ali ovaj način traganja za smislom  nije sveden na razmišljanje, bar ne na način koji bih mogao opisati kao  umovanje, već prepuštanje svojih misli nekom unutarnjem toku, unoseći svu svoju sposobnost razlučivanja u onaj dio sebe koji sam cijelo vrijeme osjećao odvojenim od svijeta predodžbi, razuma i čula…staložen i smiren,  jasan i nedvosmislen… samodostatan i zadovoljan…zaokupljen  nekom svojom istinom. Nemoguće Ga je opisati, jednako  kao što Ga je nemoguće i razumjeti, ali znam da jedino u Njemu jesam svoj u potpunosti  i da pripada meni kao stanje više svjesnosti, koja se zrcali tek u smirenom umu kada se preda Njegovoj svjetlosti…Jer, onda kada maknemo sebe, svoju malu osobnost, slušajući tišinu našeg srca, negdje u nama kao iz nekog drugog vremena čujemo Glas naše savjesti; najvredniji i najistinitiji glas, jedini pravi u kakofoniji glasova koji od svakuda dolaze u našu svijest.

     Unutar ovoga tijela tako smrtnog i hvat visokog, opremljenu sviješću i dojmovima čula, nalazi se svijet sa svojim početkom i svršetkom, nalazi se put koji vodi prestanku tog svijeta.''-kaže mudrost Vedante.

    Nalazi se utočište za sve nesretne i bolesne, nalazi se izvor života, nektar okrijepe; Istina, Znanje, Blaženstvo…nesputano lancima sudbine, daleko negdje izvan svijeta materije…Tu njemu na dohvat, ali uvijek dovoljno daleko da Ga ne može da se dotakne.

     Kao lotos što živi u bari, sred mulja i prljave vode, a ipak nije njima zagađen, tako u nama postoji cvijet čiji miris dolazi u našu svijest.

     Sred mutnih voda našeg života, on predstavlja jedino što treba gledati, slušati, mirisati…To je jedino mjesto gdje naš um treba da boravi; to smo mi kakvi postojimo u Istini.

     Onoga trena kada život predamo u njegove ruke, počinje Život...Od tada ''više ništa nije kao prije''.

D. S.

 

 

Meki uvez
 
Cijena:
- 25 kn

Kategorija : duhovna poezija
Jezik : Hrvatski
Uvez : Meki
Format : A5
Broj stranica : 99
Knjiga se može naručiti na e-mail: knjiga@dportal.info
 
Tvrdi uvez
Cijena 105 kn
Knjiga se naručuje  putem internetske knjižare OVDJE

Plačanje pouzećem
 

HOME | Bolero | Tihovanje | Meditacije | Školski  priručnik | Kolumne | Biografija  autora | Vijesti | Kontakt |